Un passeig pel Jardinet amb…Jordi Ferrés i Carles Gomà

“Molta gent encara té idees equivocades sobre els gats i els gossos”

¿Són els gats ingovernables? ¿L’única forma de què un gos aprengui és a base de càstigs? No, això només són prejudicis. És possible educar el nostres animals de companyia, però per això es necessita paciència, amor i bons consells. Dels dos primers punts ens n’hem d’encarregar nosaltres. Pel que fa al tercer, hi ha dos professionals que en saben un munt i que el passat  7 de maig van participar en la conferència “Com el gat i el gos”, organitzada pel Jardinet dels Gats. Són el Jordi Ferrés, un amant dels animals que dedica part del seu temps lliure a ajudar els gats amb problemes i les seves famílies i que ha col·laborat amb entitats internacionals com  The Cat Survival Trust (Anglaterra) o The Tsitsikamma Wolf Sanctuary. I el Carles Gomà, fundador de Gossos en Positiu, des d’on ofereix educació canina a domicili i col·labora amb protectores i entitats ajudant els gossos adoptats a integrar-se a la nova llar.

1. Quins temes veu tractar a la xerrada? i quin balanç en feu?

Jordi Ferrés, Educador de Gats: Vam parlar, bàsicament, de gats i gossos i com són en realitat, perquè molta gent encara té idees equivocades sobre ells. Coses sobre cadells, agressivitat entre ells, diferències… Per mi va ser una xerrada molt interessant i activa. En faig un balanç positiu.

Carles Gomà, Gossos en Positiu: A la xerrada vam tractar els principals problemes que es donen a la convivència amb gossos i gats: les diferències entre ells, la convivència i com presentar els gossos i els gats que han de conviure junts. El balanç és totalment positiu, sobretot per la quantitat de gent que va venir i pel bon ambient que es va crear en tot moment.

2.  Quines són les principals preocupacions entre els propietaris de gats i gossos?

JF: El que més preocupa a la gent que té gats és, possiblement, el fet de no entendre’ls. Això és el més frustrant per a tothom. La gent té problemes de tota mena, però el fons de tota la problemàtica és la desconeixença, la desinformació. Sense les pautes correctes les coses poden ser molt difícils.

CG: En el cas dels propietaris de gossos els problemes més habituals són el tema de les estirades al carrer, la conducta higiènica i la solitud d’alguns gossos, així com les conductes agressives cap a altres animals. De totes maneres, cada vegada hi ha més gent que vol fer les coses bé des del començament, per així evitar problemes en el futur.

3.  Un tema que va generar força preguntes és com introduir un nou animal en una casa que ja en té d’altres…

JF: En el cas dels gats són dubtes molt comuns. Si el gat té alguna reacció inesperada, fruit de la por o el que sigui,  la majoria de gent es troba que no està preparada pel problema que se’ls planteja a casa. Quan les coses no funcionen i els nostres esforços no semblen portar-nos enlloc, els dubtes i l’angoixa s’encarreguen de fer-nos caure en l’error. Si li sumem el munt de tonteries que es diuen sobre gats i la seva naturalesa, ja tenim un drama exagerat que ens saturarà a gats i persones. Un bon començament amb pautes adients per a ells sempre és millor que una mala experiència per començar.

CG: És un tema que preocupa molt, però que si es fa bé normalment no hi ha gaire problema. En els casos més greus amb una mica de temps es pot aconseguir una bona convivència.

4. Es van aconseguir trencar mites i falses creences dels gats i els gossos durant la xerrada?

JF: Esperem que sí, alguns mites sí que vam intentar trencar. Potser en algunes persones ho vam aconseguir. El gat té mala premsa injustificadament. Encara hi ha feina a fer.

CG: Els mites que vam volem trencar és la territorialitat en gats i la jerarquia en gossos. En gossos, mai tractem els problemes basant-nos en temes de jerarquia/dominància, ja que no té cap sentit i normalment només es creen més problemes.

5. Què no hem de fer mai amb un gat? I què no farem amb un gos?

JF: Als gats no se’ls renya, no se’ls crida, ni se’ls castiga, ni se li pega, ni el fem creure a cops de difusor d’aigua, ni forçar-lo, ni obligar-lo… Bàsicament se l’ha de tractar amb una subtilesa exquisida. I, per damunt de tot, no se li han d’extirpar mai les ungles sota cap concepte ni excusa.

CG: Amb els gossos només utilitzem l’educació canina en positiu, és a dir, mai utilitzarem cap tipus d’estímul  aversiu que pugui espantar, atemorir, estressar i deteriorar la confiança amb el gos, respectant en tot moment la seva natura com a gos. Cal deixar  que faci coses de gos com per exemple olorar el terra durant el passeig… Mai posarem les exigències de la seva educació per sobre del seu benestar.

6. Com comenceu en el món de l’etologia i el comportament animal?

JF: Després d’haver viscut experiències entre grans felins i gats domèstics, em va venir al cap la idea de tractar gats amb problemes de comportament. Vaig deixar un cartellet en una clínica veterinària, em van trucar… i fins avui.

CG: És un àmbit que sempre em va cridar l’atenció i m’agradava llegir molt sobre el tema. Com a professional, vaig començar gràcies a la meva gosseta, l’Ona, ja que de petita era un “trasto” i jo no tenia prous coneixements per solucionar els problemes que tenia i, desgraciadament, aquests problemes es van agreujar  per culpa d’un ensinistrament basat en el càstig i les correccions. Això em va fer adonar que aquell mètode no m’agradava gens i, poc a poc, em vaig introduir al món de l’ensinistrament en positiu. Gràcies al meu amic Jaime Vidal, “Santi”, vaig descobrir una nova manera de fer les coses, molt més amable amb els gossos (i les persones), molt més eficaç i, sobretot, absolutament respectuosa amb la natura d’aquests animals.

7.  En el vostre dia a dia, quins són els principals problemes amb què us trobeu?

JF: Deposicions fora de la sorra, baralles entre gats, introduccions de nous membres, gats amb por, gats massa enèrgics amb el joc… però el ventall de problemes de gats és bastant ampli.

CG: El principal problema és que els humans no entenem el per què fan les coses els gossos i, si no ho entenem, no apliquem el mètode correcte per posar-hi solucions.

8. Per què el gat i no, el gos?  O a la inversa?

JF: M’encanten tots els animals, de sempre. Al final he acabat darrera els gats. Coses de la vida… Al cap i a la fi, jo no he triat res. Tot plegat va venir cap a mi i m’ho vaig trobar tot a sobre. I encantadíssim!

CG: Sempre m’han agradat molt els gossos, però cada vegada m’agraden més els gats; qui sap si en un futur  li faig la competència al Jordi (riu)!!

9.  Algun cas que realment us hagi marcat?

JF: El de la Xiwa i la Pucca, un dels més potents que m’he trobat. La gata de casa es violentava i de quina manera amb la gata nova. Va costar, va ser lent, però la família va fer els deures i avui les gatetes s’estimen amb bogeria.

CG: Cada cas et marca d’una manera o d’una altra  ja que acabes agafant molt afecte a tots els gossos que coneixes. Els casos més difícils i que necessiten més treball són els que més et marquen. No sé dir-vos-en un en concret ja que de tots n’aprens molt. Només un record per alguns gossos que després de treballar molt amb ells (i amb les seves famílies) ens van deixar, com el Chimo, l’Irvin, la Belle, la Sindy….. i ens van ensenyar a què fent les coses bé i amb paciència tot pot millorar.

10. Jordi, què has descobert dels gossos? Carles, què t’ha sorprès dels gats?

JF: Que els gossos no són animals jeràrquics (riu)! Ens ho va explicar el Carles i va ser un concepte molt refrescant.

CG: De fet, no hi ha gaires diferències de base;  si a un gat o a un gos li dones un entorn adequat, unes rutines establertes, els deixes fer coses que fan els gossos i els gats i cobreixes les seves necessitats bàsiques, tot és més fàcil. Una altra cosa molt important és que tant en gossos i gats el nostre estat d’ànim i com ens comuniquem amb ells ja sigui amb la veu o el nostre cos influeix decisivament en el seu comportament. Desprès hi ha moltes coses diferents, però si les seves necessitats bàsiques com a gossos i gats no estan cobertes correctament, segurament tindrem problemes.

Eduard Palomares/ Vanesa Carrasquilla

 

 

 

7 comentarios to “Un passeig pel Jardinet amb…Jordi Ferrés i Carles Gomà”

 1. Zaraida Says:

  Ei! felicitats per la entrevista i la xerrada va ser molt interessant per tots els que vam assistir! En volem més!!!! Gràcies a tots dos! i a l’Equipasu de premsa! ole! ole i ole!

 2. xampinyonet Says:

  Mooolt interessant!!!

 3. La xerrada va ser genial, gràcies!!!!

 4. Gracias a Jordi y Carles, la charla fue buenísima y aprendí muchas cosas de gatos y perros que ignoraba totalmente. Y gracias al Jardinet por educarnos a todos… Sois geniales! 🙂

 5. Victoria Says:

  Totalment d’acord amb les companyes, la xerrada va ser genial! El Carles i el Jordi són un tandem 10 en positiu, gràcies!! Aquestes xerrades fan una tasca molt important doncs necessitem del coneixement per poder arribar a una vivencia plena amb els peluts, fer les coses ben fetes i millorar com a persones.
  Gràcies Jardinet! Ah! i tant de bó el Jordi i el Carles facin plegats més xerrades o tallers o…

 6. quina llàstima que no pogués assistir, però amb 3 cadells de gos a casa…molt interessant. Quant per aprendre guapos!
  Carles…la Sindy que anomenes és la meva nena???? ainssss
  Petons i gràcies per la vostra tasca

 7. Moltes gracies a tots/es els que vareu assitir!!Un plaer poder compartir amb vosaltres les xerrades del Jardinet i com no mil gracies als dos ponents!!

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: